Дупничани почетоха Света Анна  Днес Българската православна църква почита зачатието на Богородица от нейната майка Света Анна.
 Навръх празника стотици дупничани посетиха двете църкви в града, за да запалят свещици за здраве и благополучие. Още от ранна сутрин жителите на Дупница влизаха в черквите „Св. Георги Победоносец“ и „Покров на Пресвета Богородица“, изпълнени с вяра и надежда, отправяйки молитви за по-добро бъдеще.
 Света Анна (чието име идва от староеврейската дума Hannah – „благодат“) е смятана за закрилница на семейството и майчинството, на девиците и вдовиците.
 Днешният ден в народните обичаи е свързван и с поврата в природата и новото начало. Има поверие, според което момите засяват в плитък съд, обикновено ново гърне, пшеница с вода и наричат: ако до Васильовден покълне, момичето ще се омъжи през годината. В народния фолклор съществуват и други интересни обичаи, свързани с днешния празник. Според друго поверие в нощта срещу празника Анино зачатие (известен още като Зимна Св. Анна) най-силно „хващат“ заклинанията, магиите и различните прокоби. По това време врачки, вещици и магьосници правят заклинания за раздяла, болест и смърт. Поради тази причина трябва да се спазват някои правила – жените да не работят нищо, да не пипат вълна, за да не се разболяват децата и добитъкът. Мъжете пък не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, го отвличат.
 Днес имен ден празнуват: Анна, Ана, Анка, Анко, Ани, Анита, Анета.