50 души загинаха при самолетна катастрофа в Казан, сред тях е синът на президента на Татарстан  Самолетът, който се разби в неделя на летището в руския град Казан, е бил експлоатиран в продължение на 23 години от седем авиокомпании, сред които „Ер Франс” и „България ер”, а през 2001 година машината е престъпяла инцидент в Бразилия, предаде AFP.

Самолетът „Боинг 737-500” на руската компания „Татарстан” е бил въведен в експлоатация през 1990 от вече несъществуващата френска компания Euralair Horizons, като през 2005 година за три години е станал собственост на „Ер Франс”.

След това експлоатацията му е поета от „Уганда еърлайнс”, а пет години по-късно – от бразилската „Рио Сул”. Следващите собственици са били румънската компания „Блу еър” и българската „България ер”.

През декември 2001 година самолетът е претърпял сериозен инцидент без жертви при приземяването си на летището в Бело Оризонти.Припомня ме,че "Боинг", извършващ вътрешен полет, се разби в неделя при кацане в руския град Казан. 50 души са загинали: 44 пътници и 6-членен екипаж. В списъка със загиналите е Ирек Миниханов, синът на президента на Татарстан Рустам Миниханов.